IP Sorgulama

IP sorgulama aracı ile IP adresinizi öğrenebilir ve
internet bağlantınız hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

IP Adresiniz

Kopyalandı

Servis Sağlayıcı:

Kopyala

Sadece Online’a özel avantajlı fiyatlarla, Turkcell Superonline ile tanışmanın tam zamanı!

Yeni müşterilerimize özel kampanyalar için hemen başvurun.

IP Sorgulama

İnternet Protokolü teriminin kısaltması olan IP, belirleyici ve eşsiz numaralar içerir. Yerel ağ ve internet üzerinden yollanan veriler, İnternet Protokolü kuralları çerçevesinde yönetilir. Cihazların kimlik numarası olarak tanımlanan IP, noktalarla ayrılan dört sayıdan oluşur. Bilgisayarların farklı cihazlar tarafından bulunmasını sağlar ve genel ve gizli olmak üzere iki farklı şekilde oluşturulur. İnternet bağlantısı sunan modemler genel IP’ye sahip oldukları için herkes tarafından görülebilir. Bilgisayarlar ise gizli IP’ye sahiptir. İnternet ağına bağlanan bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarınızın IP adresini sorgulama yaparak öğrenebilir, hangi ağı kullandığınızı kolaylıkla görebilirsiniz. IP sorgulama işlemlerini manuel olarak yapabilir veya sorgulamaya özel olarak geliştirilmiş araçlar ile adresinizi öğrenebilirsiniz.

IP Nedir?

İnternet ağı üzerinden verilerin gideceği cihazların belirlenmesini sağlayan IP adresi, gönderilen verinin ana çıkış merkezinin yerini içerir. Karşılıklı etkileşim içinde olan cihazların, iletişim için erişilebilir olmasına olanak tanıyarak yönlendiricilerin, bilgisayarların ve web sitelerinin birbirinden ayrılmasını sağlar. İnternetin temel çalışma prensiplerini kurgulayan IP, teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha çok adres sayısı içerir duruma gelmiştir. IPv4 olarak bilinen yapı, gelenekse adresleri temsil eder. IPv4 yaklaşık 4 milyar adres limiti nedeniyle günümüz koşullarını karşılama konusunda yetersizdir. IPv4’e kıyasla çok daha fazla IP adresi sunan IPv6 4 hexadesimal basamak içeren 8 setli bir yapıdır. Yeni nesil olarak adlandırılan IPv6’nın adres yapısı 21DA:00D3:0000:2F3B:02AA:00FF:FE28:9C5A şeklinde sıralanır.

IP Adresi Bulma Yöntemleri

Genel ve gizli IP adresleri çeşitli yöntemler ile bulunabilir. Kullanıcıların en sık tercih ettiği genel IP adresi öğrenme yöntemi, Google üzerinden ‘’What’s my IP’’ araması yapmaktır. ‘’IP adresim nedir?’’ sorusunun cevabını en üst sırada size sunan Google, genel adresinizi öğrenmenize yardımcı olur. İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ‘’ipconfig’’ yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir. Windows işletim sistemine sahip cihazlarınız için ‘’IP adresim nedir?’’ diye merak ediyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. iOS işletim sistemine sahip cihazlarda ise IP adresi öğrenme yöntemi daha farklıdır. Cihazınızın ‘sistem tercihleri’ bölümünden ağ seçimi yaparak IP öğrenme işlemini tamamlayabilirsiniz.

IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Coğrafi konum belirleyebilmek için kullanılan IP sorgulama, cihazın bağlı olduğu ülke, şehir, bölge, posta kodu ve saat diliminin öğrenilmesini sağlar. Sanal bir adres olan IP ile ev adresi öğrenilemez. IP adresinden konum bulma işlemi yalnızca cihazın bağlı bulunduğu bölgenin tespit edilmesidir.

IP Adresi Değiştirme İşlemi

Bilgisayar ve internete bağlanan tüm cihazlar için atanan IP numarası, belirli durumlarda değiştirilebilir. Geçersiz adres, çakışan yanlış IP ve ağı yeniden yapılandırma gibi durumlarda kullanıcılar IP değiştirme yöntemlerine başvurabilir. İnternet ağı ile ilgili yaşanan sorunlarda yönlendiricilerden kaynaklı yaşanan problemler IP değiştirme işlemi ile çözülebilir. Modem ve bilgisayar üzerinden IP değiştirme yöntemleri birbirinden farklıdır. Modem IP adresini değiştirme işlemi herkesin uygulayabileceği kadar basit birkaç adımdan oluşur. Modemi kapatıp açmak IP adresinin değişmesini sağlamaktadır. Modem IP değiştirme işleminde lokasyon bilgisi sabit kalarak IP adres numarası yeniden tanımlanmaktadır. Lokasyon bilgisinin değiştirilmesi için bilgisayar üzerinden işlem yapmak gerekir. IP adresi, kullanılan cihaza ve işletim sistemine bağlı olarak farklı yöntemler ile kolaylıkla değiştirilebilir.

Statik IP Adresi Nedir?

Büyük sistemlere sahip kurum, şirket ve web sitelerinin tercihi olan statik IP, sabit ve değişken olmayan bir adrestir. Sunucu ve yönlendiricilere daha kolay ve hızlı şekilde erişim sağlayan statik IP, güvenli olması nedeniyle sıkça tercih edilir. Sabit IP adreslerine başarılı şekilde yönlendirme sunan DNS, VPN ve FTP gibi sunucular, web sitesi bağlantılarında statik IP üzerinden işlemleri gerçekleştirmektedir.

Dinamik IP Adresi Nedir?

Geçici adres olarak da tanımlanan dinamik IP, statik IP adreslerine göre daha değişken yapıdadır. Özellikle kişisel kullanımlar için tercih edilen dinamik IP, her internet bağlantısında yeni bir adres oluşturarak bilgisayar üzerinden tanımlama yapmaktadır. Servis sağlayıcısı tarafından değiştirilen IP, otomatik olarak yeniden düzenlenmektedir. İnternet bağlantısının kesilmesi ile birlikte başka bir cihaza yönlendirilen adres, web sitelerini ziyaret ederken otomatik olarak değiştirilmektedir.

Dinamik ve Statik IP Arasındaki Farklar

IP adresi öğrenme internet bağlantısının bulunduğu noktalarda, internet sitelerinde veya modem arayüzü üzerinden yapılmaktadır. Dinamik IP adresi sürekli olarak değişebilir yapıda olduğu için aynı ağa bağlanan iki cihazın adresi farklıdır. Lokal adresler benzersiz olsa da internet servis sağlayıcıları birden fazla kişinin aynı IP adresi üzerinden internette yer almasını sağlayabilir. IP adreslerinden tasarrufu sağlayan bu yöntem statik IP adresleri için kullanılamaz. Benzersiz yapıda tasarlanan statik IP, yalnızca tek bir hat üzerinden tanımlanmaktadır. Bilgisayara admin tarafından manuel olarak atanan statik IP, özellikle kurumsal yapılar tarafından tercih edilmektedir.

Turkcell statik IP ile internet adresi, sunucu, cihaz ve abone değişim süreçlerinde adresinizin sabit kalmasını sağlayabilirsiniz. Her bağlantı için aynı IP adresini sağlayan Turkcell statik IP alan adı, FTP, web adresi, e-posta sunucusu hizmetlerinde kullanılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Domain Nedir?

İnternet bağlantıları aracılığı erişim sunan web sitelerinin tümü bir sunucuya bağlı olarak çalışmaktadır. IP adresi bilinen web sitelerine tarayıcınıza adres numarasına yazarak bağlanabilir, işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. IP adresinde yer alan rakamlar dizisini her bağlantıda belirlenen alana girmek yerine alan adını kullanmak daha kolaydır. Akılda kalıcılığı yüksek olan alan adı, kullanıcıların web sitelerine daha kolay ve hızlı şekilde erişmelerini sağlar. Domain Name Server yani Alan Adı Sunucuları olarak bilinen DNS, kullanıcıları web sitesine yönlendirir. Hangi alan adının hangi IP adresi ile eşleştiği bilgisini tutan DNS, intertter trafiğinin doğru şekilde yönlendirilmesi konusunda etkilidir.

IP Adresi Nasıl Gizlenir?

IP adresini gizleme modem fişini çekme, tarayıcıda gizli mod kullanma ve özel ağdaki IP adresini saklama gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği yöntemler arasında VPN ilk sıralarda yer almaktadır. Konumu saklama konusunda ideal olan VPN, ağ bağlantısının anonim kalmasını sağlar. Bir diğer yöntem ise Proxy sunucular üzerinden internet ağına bağlanmaktır. IP adreslerini saklayan Proxy site sunucuları, pratik ve hızlı olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. İnternet trafiğini kendi sunucularına yönlendiren Proxy, gerçek konumu farklı IP adresleri ile değiştirmektedir.

DNS Nasıl Değiştirilir?

İnternet sitelerine giriş yaparken ortaya çıkan hataların birçoğu DNS ayarlarına bağlı olarak gelişmektedir. Web sitelerine erişimi sekteye uğratan durumlarda DNS değiştirme işlemleri uygulanarak sorun giderilmektedir. Wi-Fi ayarlarını düzenleyerek bağlı bulunduğunuz ağı değiştirebilir, DNS ayarları değiştirme işlemini tamamlayarak web sitelerine erişim sağlayabilirsiniz.

WPS Nedir?

Wi-Fi Protect Setup olarak bilinen WPS, kablosuz bağlantı işlemleri sırasında güvenlik sağlayan yöntemlerden biridir. Yönlendiriciler aracılığı ile sağlanan kablosuz bağlantıların korumalı ve güvenli olması kullanıcıların aradığı özellikler arasında yer alır. Yüksek güvenlikli bir ağ kurulumu elde edilmesini sağlayan WPS ile internet sitelerine ve ağlara erişebilirsiniz.