Cep telefonu IMEI numarası sorgulama nasıl yapılır?
IMEI numarası nedir?
IMEI numarası; 15 rakamdan oluşan ve tam adı International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) olan uluslararası benzersiz bir kimlik numarasıdır. Cep telefonlarının güvenliğini sağlamak için her bir cep telefonu ayrı bir IMEI numarasıyla üretilir.Telefon IMEI numarası neden gerekli?
IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarda IMEI numarası sayesinde telefonunuz bloke edilebilecek ve yabancılar tarafından kullanılması engellenebilecektir.Çalınma yaşandığında telefonunuzun IMEI numarası ile hukuki makamlara yaptığınız başvuru sayesinde IMEI numaranız tüm GSM işletmecilerine gönderilecek ve bu numara sayesinde takip edilebilecektir.
IMEI numarası, yurt dışından getirilen telefonların güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin sorgulanması için de gereklidir.
IMEI numarası kayıt sorgulama ve öğrenme
Cihazınıza ait 15 haneli IMEI numarasını, cihazınızda *#06# yazıp YES tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. IMEI numarasını, cihazınızın pil yuvasında veya ürünün kutusu üzerinde görebilirsiniz.IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
IMEI numarası kayıt işlemi için; https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresine giriş yapılarak ilgili bilgileri doldurarak cihaz kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Kontroller elektronik ortamda yapıldıktan sonra cihazın sisteme kaydı gerçekleştirilir.
E-devlet üzerinden işlem yapılmasına izin verilmeyen kullanıcıların Turkcell’e başvurmaları gerekmektedir. Turkcell abonelik işlemleriyle ilgili tüm detaylar burada.
IMEI numarası kayıt ücreti nedir?
Kayıt işlemlerine başlamadan önce imei kayıt hakkının sorgulanması ve harç ücretinin yatırılması gerekir. IMEI kayıt ücreti 2024 yılı için 31.692 TL olarak belirlenmiştir. Kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Dekont üzerinde ise; kayıt yapılması istenen cihaza ait 15 haneli imei numarası, belge sahibine ait kişisel bilgiler ve TC kimlik numarası olması gerekir. IMEI numarasının dekont üzerinde hatasız yazdığından emin olmak gerekir.Online’dan yapılan ödemelerin ardından e-devlet kayıt sayfasına dönülerek onay verilmesi ve 8 rakamlı başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir. Kayıt işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı ise E-devlet IMEI sorgulama adresinden kontrol edilebilir.
Yurt dışından getirdiğim cihazı Türkiye’de kullanabilir miyim?
Yurt dışından alınan ve Türkiye’ye getirilen telefonlar yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt gerekmeksizin kullanılabilmektedir. 120 günün sonunda kayıt işlemi tamamlanmayan cihazlar iletişime kapatılmaktadır.Cihazınız için kayıt hakkınız olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkinden sorgulayabilirsiniz. Kişinin bir telefon kaydı yaptırdığı yıl ve takibindeki 2 yıl boyunca yeni bir kayıt hakkı bulunmuyor. Ondan sonraki yılın ilk günüyle kayıt hakkı yeniden oluşuyor. Yeni bir cihaz kaydı yapılabilmesi için cihaz kaybı yapılan yurda giriş tarihi üzerinden 3 yılın geçmesi gerekiyor.
Elektronik kimlik bilgisine yani IMEI numarasına sahip tüm cihazların kayıt altına alınması gerekmektedir.